Tips voor tuinieren

De lente is begonnen en de zomer komt eraan. Een goed moment om te genieten van onze tuinen. Er zijn ontzettend veel mensen die graag willen beginnen met tuinieren maar tegelijkertijd enigszins geïntimideerd zijn. Ze hebben het gevoel dat er ontzettend veel komt kijken bij het onderhoud van de tuin. Maar dit valt ontzettend mee en het is heel goed mogelijk om een hele leuke tuin te hebben zonder dat je er ontzettend veel uren aan kwijt bent. Een van de leukste mogelijkheden in je eigen tuin is het verbouwen van je eigen groenten en fruit, ofwel het hebben van een moestuintje. In dit artikel bespreken we een aantal tips voor beginnende tuinenthousiastelingen.

Gereedschap

Voordat je aan je tuin begint is het alvast fijn om het juiste gereedschap in huis te hebben. Maak het niet te ingewikkeld, het gaat om de basisdingen. Denk dus aan een kleine schep, een gieter, tuinhandschoenen een tuinschaar en een kleine hark. Op deze manier kun je al beginnen.

Makkelijke kruiden en groenten

Sommige planten en groenten zijn nu eenmaal gemakkelijker te verbouwen dan anderen. Als beginnende tuinier wil je natuurlijk geen planten hebben die ontzettend ingewikkeld zijn om te onderhouden. Goede kruiden om te kiezen zijn bijvoorbeeld basilicum, oregano en munt. Je kunt basilicum gebruiken voor pasta’s, pizza en pestorecepten. Munt is ideaal voor thee maar ook bijvoorbeeld voor een mojito cocktail geschikt. Qua groenten die makkelijk te verbouwen zijn kun je kiezen voor uien, groenen bonen en radijsjes. Dit zijn simpele en lekkere groenten die je zo in je tuin kunt verbouwen.

Leg een gazon aan

Naast vele bloemen en planten in je tuin is het ook fijn om een stuk gras te hebben. Hier kun je in de zomer heerlijk genieten met een handdoek en een goed boek. Ook is het een fijne plek voor kinderen om te spelen. Je kunt bij de aanleg van een gazon kiezen voor een kant-en-klare grasmat of voor graszaad. Wanneer je kiest voor graszaad dan is beste inzaaitijd april/mei of tussen augustus en september. Een verticuteermachine is belangrijk te hebben. Door je gazon 1-2 keer per jaar te verticuteren geef je het frisse lucht en houd je het gazon gezond.

Terras

Je wilt natuurlijk ook veel genieten van je tuin buiten. Dit kun je doen door een eigen terras te maken. Je hoeft geen expert te zijn voor het aanleggen van een terras. Er zijn hierover veel online tutorials te vinden.

Ongedierte

Je zult te maken krijgen met ongedierte in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan slakken. Je kunt dit ongedierte altijd het best bestrijden op een natuurlijke manier. Slakken bestrijden doe je bijvoorbeeld met aaltjes tegen slakken.

About

No Comments

Leave a Comment