Pakken: het allerbeste kledingstuk ooit

Mijn all-time-favorite kledingstuk is twee –of driedelig. Je denkt nu misschien dat ik een beetje vreemd ben, maar ik heb het over wat naar mijn mening het allerbeste en meest universele mode item ooit gemaakt is: pakken! Een pak dragen doet iets voor iedereen. Zoals mijn vrienden en ik altijd zeggen: “Iedereen ziet er goed uit in een pak”.

Een geschiedenislesje

Toen het pak werd geïntroduceerd, in de late 18de eeuw, was het een enorme overgang voor de mode wereld. Hiervoor was alle kleding (van de rijke mensen, althans) enorm decoratief en flamboyant. Het pak veranderde dit,  en zorgde ervoor dat mannen veel soberder en stijlvoller gekleed gingen. In het begin was het pak altijd op maat gemaakt en was er niet zoiets als een pakkenwinkel, maar door het enorme commerciële succes en de invloed van de industriële revolutie, werd het maatpak een luxe en werden pakken overal verkrijgbaar. Ook werd het concept van apart te verkopen broeken en jasjes op een gegeven moment geïntroduceerd, wat het nog makkelijker maakte voor winkels om pakken aan te bieden aan de mainstream. Inmiddels zijn ze er uiteraard ook voor vrouwen, waar ik persoonlijk heel dankbaar voor ben.

De verschillende soorten pakken

Je hebt nog steeds veel verschillen als het op pakken aankomt. Zowel in het ontwerp van het pak als in het materiaal waar het van gemaakt wordt, en ook in de afwerking, zitten veel soorten, elk met hun unieke elementen. Er zijn in principe drie manieren om pakken te maken:

  1. Ready-made: dit is het universele pak dat werkt met maten zoals S, M en L. Hierbij worden de meest algemene maten voor mensen gebruikt, en hier kan het dus heel goed voorkomen dat de pijpen te lang zijn of het jasje net te kort.
  2. Made-to-measure: een kruising tussen een maatpak en een ready-made, waarbij verschillende arm –en beenlengtes worden gebruikt voor het maken van de pakken, in plaats van dingen als S, M en L.
  3. Maatpak: Dit pak wordt geheel op jouw lichaam gemaakt, en past dus precies. Wel is dit veruit de duurste optie.

Pakken zijn nog altijd ontzettend stijlvol en er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Ook zijn ze tegenwoordig voor iedereen beschikbaar, waardoor iedereen zijn eigen pakken stijl kan ontwikkelen. Zelf loop ik het liefst dagelijks in een mooi vrouwenpak. Met zwarte coltrui eronder, uiteraard.

About

No Comments

Leave a Comment